IKAN KUKUS / STEAM

Bahan-bahan ( 2 orang )
- 1 ekor ikan saiz besar
- ** Bahan tumbuk**
- 1 ulas bawang putih
- 1cm halia
- ** Bahan hiris **
- 5 batang serai
- 5 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 2 tangkai daun bawang
- 1/2 bunga kantan.
- ** Bahan-bahan lain **
- 1 labu bawang jeruk- potong 4
- 2-3 tangkai daun sadri
- 5 biji limau kasturi-ambik airnya
- 1 sudu kecil tepung jagung
- garam
- gula
- bahan perisa - (optional)
- 1 sudu besar minyak masak
- 2-3 biji cili padi
- 2 helai daun limau purut
Cara-cara
- Bersih ikan dan kelar. Lumurkan dengan bahan tumbuk. Masukkan ikan ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus
- Masukkan semua bahan-bahan lain dan yang telah dihiris
- Kalau nak pedas, cili padi tadi bolehlah dipotong
- Kukus sehingga masak
UDANG SRI RAMPAI

Bahan-bahan & cara menediakannya:-
Resepi Udang Sri Rampai
a) 1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL)
b) 7 batang serai - dihiris nipis2
c) 3 helai daun kunyit -dihiris nipis2
d) 4 ulas bawang merah - dikisar
e) 3 ulas bawang putih - dikisar
f) 2 biji bawang besar - dipotong bulat
g) 1 inci kunyit hidup - dikisar
h) sedikit belacan/anak udang kering -dikisar
i) 7 biji cili padi - dihiris
j) air asam/asam keping
k) garam/perasa
Cara Memasak
-Tumis bahan2 yang dikisar, tunggu sehingga naik bau.
-Masukkan bahan yg dihiris nipis tadi...teruskan kacau.
-Kemudian masukan udang - gaul lagi sehingga mesra.
-Masukkan garam / perasa / air asam
-Tunggu sehingga mendidih( Tak perlu bubuh air..sebab udang ni akan mengeluarkan air dgn sendirinya)
-Dah boleh dihidang.