RESEPI IKAN @ SAYUR

IKAN KUKUS / STEAM

Ikan-stim

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 1 ekor ikan saiz besar
  • ** Bahan tumbuk**
  • 1 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • ** Bahan hiris **
  • 5 batang serai
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 2 tangkai daun bawang
  • 1/2 bunga kantan.
  • ** Bahan-bahan lain **
  • 1 labu bawang jeruk- potong 4
  • 2-3 tangkai daun sadri
  • 5 biji limau kasturi-ambik airnya
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • garam
  • gula
  • bahan perisa - (optional)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 2-3 biji cili padi
  • 2 helai daun limau purut

Cara-cara

  1. Bersih ikan dan kelar. Lumurkan dengan bahan tumbuk. Masukkan ikan ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus
  2. Masukkan semua bahan-bahan lain dan yang telah dihiris
  3. Kalau nak pedas, cili padi tadi bolehlah dipotong
  4. Kukus sehingga masak

 


UDANG SRI RAMPAI


Klik untuk melihat gambar Udang Sri Rampai

Bahan-bahan & cara menediakannya:-

Resepi Udang Sri Rampai
a) 1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL)
b) 7 batang serai - dihiris nipis2
c) 3 helai daun kunyit -dihiris nipis2
d) 4 ulas bawang merah - dikisar
e) 3 ulas bawang putih - dikisar
f) 2 biji bawang besar - dipotong bulat
g) 1 inci kunyit hidup - dikisar
h) sedikit belacan/anak udang kering -dikisar
i) 7 biji cili padi - dihiris
j) air asam/asam keping
k) garam/perasa
Cara Memasak

-Tumis bahan2 yang dikisar, tunggu sehingga naik bau.
-Masukkan bahan yg dihiris nipis tadi...teruskan kacau.
-Kemudian masukan udang - gaul lagi sehingga mesra.
-Masukkan garam / perasa / air asam
-Tunggu sehingga mendidih( Tak perlu bubuh air..sebab udang ni akan mengeluarkan air dgn sendirinya)
-Dah boleh dihidang.



Ikan Siakap Tiga Rasa

resepi ni sy ambil dari majalah
tp dah lupa majalah mana
almaklum la dah lama..



1 ekor ikan siakap
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos plum
6 ulas bawang merah-dimayang
10 tangkai cili padi-diketuk
2 batang serai-diketuk
3 helai daun limau purut
3 tangkai cili merah-dimayang
2 biji tomato-belah 4
1 btg timun-potong memanjang
1 potong nenas-potong kecil2
sedikit air
gula dan garam dan juga perasa

cara:
bersihkan ikan siakap,goreng garing & ketepikan
tumiskan bawang besar bersama serai ,daun limau,dan cili padi sehingga naik bau
masukkan sedikit air,sos cili,sos plum,gula,garam dan bahan2 yg lain.

    

simple je kan??
boleh la kan bila time sibuk2 tu
masak yg sng2 jek
janji masak sendiri
nt kita kongsi resepi lain pula
SELAMAT MENCUBA


############################################################# 

Resepi Ikan Siakap 3 Rasa



Bahan-bahan:
Utk ikan:

1 ekor Ikan Siakap
Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
Serbuk Pasti Sedap Knoor
Minyak untuk menggoreng ikan

Utk kuah:
1 biji bawang besar - potong dadu
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili padi - potong kecik-kecik
1 inci halia - dihiris kecik
1 biji tomato - potong dadu
Segenggam nenas - yang dipotong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
Ikan dibersihkan dan ditoskan
Lumurkan ikan dengan Serbuk pasti sedap knoor.Pastikan semua bahagian di lumur
 rata
Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian
 ikan termasuk bahagian dalam
Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi
Goreng terendam ikan tersebut
Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali yang lain
Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih
Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan
Kacau sebentar
Masukkan bawang besar, tomato dan nenas
Masukkan air sedikit
Tambahkan garam, gula dan ajinomoto
Biarkan kuah mereneh seketika
Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi

* Resepi ikan 3 rasa ni jiran depan umah aku yang bagi. Sedap sangat. Masa aku nak
 masak ikan ni semalam, cari nenas ... tak ada ler pulak ... hmm ... jadi aku tak letak ler
 nenas ... just letak buah tomato jek ...kalau letak nenas ... nenasnya yang abis dulu ...
 dipilih
 Ayen






Sayur Capcai

Bahan:
1 batang lobak merah
1 paket jagung muda
1 paket kacang pis
1 ikat sayur sawi
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah kecil
sos tiram secukup rasa
garam secukup rasa
perasa secukup rasa

Cara buat:
1. potong semua bahan sayur mengikut kesesuaian. (Jangan terlalu besar atau terlalu kecil.)
2. panaskan kuali. baru masukkan minyak masak.
3. tumis bawang merah yang telah dicincang sehingga naik bau dengan api yang kuat.
4. masukkan bawang putih yang telah dicincang.
5. masukkan sedikit air ke dalam tumisan tadi.
6. Masukan lobak merah, dan jangung muda. Kemudian gaulkan sehingga agak lembut.
7. Masukan sos tiram, garam, dan perasa secukup rasa. (Ini la rahsia resipinyer..)
8. akhir sekali, masukkan sayur sawi dan kacang pis.
Untuk sayur yang kelihatan hijau, masukan sedikit gula di akhir masakan.

Selamat Mencuba. ^^.