RESEPI MASAKAN






RESEPI MEE GORENG MAMAK





Bahan-bahan (4-5 orang)
500g mee kuning
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap
4 biji telur
1 mangkuk taugeh
Tauhu goreng
Garam
Minyak masak
Cara-cara
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga 
naik bau.
2. Masukkan cili kisar, sos cili, serbuk kari, sos tiram dan kicap.
3. Masukkan mee kuning dan gaul hingga sekata.
4. Masukkan telur, biarkan telur masak sedikit dan kacau hingga sekata.
5. Masukkan tauhu goreng dan taugeh.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Siap untuk dihidangkan. Lebih sedap kalau ada hirisan limau 

nipis/kasturi dan cili.
OM: Susah nak dapatkan warna mee goreng mamak ni sebijik macam kat 
kedai mamak. Saya ada tambah sedikit perwarna coklat 
(browning essence).









RESIPI BIHUN SOTO


2 kampit bihun - di celur sekejab dan di toskan


1 ekor ayam(akak guna ayam berat hampir 2kg) - di potong 4 
bhgn/
bersihkan/rebus sekejab - untuk dapat stok/angkat dan toskan.
lumur garam kunyit dan goreng. angkat dan biarkan sejuk 
kemudian
di hiris halus. ketepikan untuk hiasan.
* tulang ayam jangan di buang.

KUAH BIHUN SOTO


BAHAN BLEND:
4 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1" halia


PENUMIS:
kulit kayu manis
bunga lawang
buah pelaga
bunga cengkih
1 biji bawang besar - di mayang
2 ulas bawang putih - di mayang


2 sb serbuk rempah soto(akak beli yang jenis timbang/bukan 
rempah mak
siti-x suka!)
1" lengkuas - di ketuk
3 batang serai - di ketuk
sebungkus sup bunjut
sedikit minyak menumis
garam secukup rasa
air stok secukupnya/jangan cair sangat


panaskan minyak. tumiskan bahan penumis, lengkuas, serai 
hingga wangi.
masukkan bahan blend, rempah soto dan tumis sehingga kering 
dan terbit
minyak serta berbau harum.
masukkan stok ayam secukupnya sup bunjut dan tulang ayam
serta garam. biarkan mendidih sepenuhnya. sebaiknya sehingga
tulang ayam tu lembut.


BAHAN RAMUAN/HIASAN:


bawang goreng
taugeh - di celur @ di goreng tanpa minyak sekejab saja
kacang tanah - di goreng/akak beli siap yang bergaram sebab 
kacang
tanah timbang kurang cantik
daun sup - di hiris halus
daun bawang - hiris halus
soun - di goreng
ayam goreng/siat


SOS KICAP:
segengam cili api secukupnya - di bersihkan dan di goreng dengan
sedikit minyak dan angkat.
2 biji bawang putih cucuk garpu dan bakar dengan api dapo
5 biji limau kasturi/2 biji limau nipis - ambil jusnya
sedikit bawang goreng
1/2-1 cawan kicap manis
garam(opt)


campurkan semua sekali dan masukkan ke dalam blender.

siap untuk di hidangan ke semuanya..



masak menu mee kuah ni sebab ni adalah menu favorite arwah abah saya .
Kalau tak ada ubi keledek dan kacang tanah mak saya akan ganti
 dengan telur supaya kuah mee ni jadi pekat . Menu mee ni memang
sedap dan jadi favorite kami sekeluarga...
Kalau nak letak tulang lembu pun boleh juga tapi make sure
tulang tu direbus dulu dan air rebusan tulang diambil campur sekali
dalam kuah mee ni . Specialnya mee kuah ni sebab ada guna kacang tanah
yang bagi kauh ni rasa nutty dan kalu suka pedas masukkan lebih
cili kering memang terangkat sedap mee ni...





BAHAN-BAHAN:

300grm udang sederhana besar
300 gm ayam atau daging
1-2 peket mee
4 sudu besar sos cili
4 sudu sos besar sos tomato
1 liter air - boleh tambah jika nak lebih kuah
500grm ubi keledek-direbus sampai empuk dan dilenyek
1 cawan kacang tanah -digoreng tanpa minyak dan dibuang
kulit , kisar sampai halus.
1 kiub perasa daging
Garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR HALUS:

7 biji cili kering-kalau suka pedas tambah la lagi
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN:

10 biji telur direbus
1 peket bawang goreng
1 pokok daun bawang
taugeh dan sayur sawi dicelur
3 biji tauhu - dipotong nipis dan digoreng garing
4 biji cili merah ( kalau tak mau pun boleh)


CARA-CARA MEMASAK:

- Isi ayam dipotong kecil-kecil kemudian udang dibuang kulit 
 dan kepala . Semua kepala dan kulit udang tadi direbus bersama 2 cawan air . 
Kisar semua kepala dan kulit udang tadi dengan 
air rebusan kemudian ditapis ambil air rebusan tadi dan buang 
semua hampas kepala udang ni.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sampai
naik bau dan pecah minyak kemudian masukkan isi ayam dan kacau
sampai isi ayam hampir masak kemudian masukkan air rebusan udang tadi
dan 1 liter air . Masukkan semua udang , kiub daging , sos cili dan sos
tomato serta kacau kuah ni .

- Masukkan semua ubi keledek yang dah dilenyek lumat dan
kacang tanah tadi . Kacau kuah dan masukkan garam secukup rasa . Jika
kuah agak pekat boleh la ditambah air lagi ikut pada citarasa sendiri .
-Celur mee , taugeh dan toskan. Potong daun sup dan cili
merah , kupas kulit telur dan belah telur menjadi 2 bahagian.

CARA MENGHIDANG MEE:
Ambil mangkuk letakkan dulu taugeh kemudian mee ,
sayur sawi , tauhu goreng dan kemudian tuang kuah serta tabur la daun sup .
bawang goreng dan cili .